Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alles over het zagen van bundels

In de wereld van de metaalbewerking is efficiëntie erg belangrijk. Het zagen van bundels, waarbij meerdere stangen of stukken materiaal tegelijk worden gezaagd, is een techniek die deze efficiëntie aanzienlijk kan verhogen. Ronnie Bons  van Van Hoorn Machining deelde in een recent interview voor de Zaagpodcast zijn inzichten en expertise over deze methode.

Wat is zagen in bundels?

Zagen in bundels betekent dat meerdere stangen of stukken materiaal naast elkaar worden geplaatst en in één zaagbeweging worden doorgezaagd. Deze techniek kan aanzienlijk tijd besparen, vooral bij grote hoeveelheden materiaal.

Ronnie Bons legt uit: “Klanten willen vaak meerdere stangen naast elkaar zagen. Dat is geen probleem, maar zodra je drie stangen of meer naast elkaar gaat zagen, vooral als het om rond materiaal gaat, dan schiet vaak de middelste stang naar boven.”

De uitdagingen van zagen in bundels

Het zagen van bundels brengt enkele uitdagingen met zich mee. Een van de belangrijkste problemen is dat het materiaal tijdens het zagen kan verschuiven. Dit geldt met name voor rond materiaal. Volgens Ronnie Bons is het belangrijk om speciale hulpmiddelen te gebruiken om dit probleem te voorkomen: “Op een zaagmachine heb je een speciale inrichting nodig om het materiaal naar beneden te drukken.”

Het juiste materiaal kiezen

Bij vierkant en rechthoekig materiaal is bundel zagen relatief eenvoudig. Deze materialen blijven stabiel tijdens het zagen, waardoor er minder kans is op verschuivingen. Bij rond materiaal is de situatie anders. Ronnie Bons adviseert om rond materiaal in lagen te zagen in plaats van in bundels: “Wij adviseren vaak om rond materiaal in één laag te zagen. Op die manier kun je de staven naast elkaar leggen en kunnen ze niet wegrollen.”

Efficiëntie verhogen

Het grootste voordeel van bundel zagen is de verhoogde efficiëntie. Vooral bij grote aantallen materiaal kan deze techniek veel tijd besparen. “Als je grote hoeveelheden moet zagen, is bundel zagen efficiënt. De zaagtijd per stuk maakt niet zo veel uit, maar in één zaagbeweging kun je veel meer stukken zagen,” aldus Ronnie Bons. Voor kleinere aantallen loont het vaak niet om een bundel te maken, omdat de voorbereidingstijd niet opweegt tegen de tijdwinst.

Ondersteuning van Van Hoorn Machining

Van Hoorn Machining ondersteunt klanten bij het zagen van bundels, door hen te adviseren over de juiste machines en opties. “Wij adviseren bij de aanschaf van machines en welke opties nodig zijn. Als klanten een bestaande machine hebben, kunnen we aangeven welke uitbreidingen mogelijk zijn. We adviseren ook over het type zaagband dat het beste gebruikt kan worden bij het zagen van een bundel,” zegt Ronnie Bons.

Het zagen van bundels kan dus een efficiënte methode zijn om tijd te besparen bij het zagen van grote hoeveelheden materiaal. Door de juiste hulpmiddelen en technieken te gebruiken, kunnen veelvoorkomende problemen zoals het verschuiven van rond materiaal worden voorkomen. Van Hoorn Machining biedt waardevolle ondersteuning en advies om deze techniek optimaal te benutten.

 

Veelgestelde vragen

Wat is bundel zagen? Bundel zagen is het proces waarbij meerdere stangen of materialen tegelijk worden gezaagd, wat de efficiëntie kan verhogen bij grote aantallen.

Welke problemen kunnen optreden bij bundel zagen? Bij rond materiaal kunnen de stangen gaan schuiven, vooral de middelste stang. Dit kan problemen veroorzaken bij het zagen.

Hoe kun je deze problemen oplossen? Gebruik van speciale inrichtingen om het materiaal op zijn plek te houden, zoals een bovendruk inrichting, kan helpen om het materiaal naar beneden te drukken en op zijn plek te houden.

Wat zijn de voordelen van bundel zagen? Het kan de zaagtijd per stuk verminderen en is efficiënt voor grote hoeveelheden materiaal.

Welke materialen zijn het beste voor bundel zagen? Vierkant en rechthoekig materiaal zijn het makkelijkst te bundel zagen. Voor rond materiaal is het vaak beter om in lagen te zagen.

De zaagpodcast logo

luisteren naar de podcast?

Vind je deze blog leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin

Dankjewel voor je Sollicitatie!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Wij maken gebruik van cookies.
Meer weten? Raadpleeg onze Privacyverklaring 

Chat openen
1
Welkom bij Van Hoorn Machining
Hi, waarmee kunnen we je helpen?
Begin hier direct een chat!